8 ok, amiért azonnal érdemes lakástakarékot nyitni

Napjainkban Magyarországon több mint egymillió lakástakarék szerződés van, melyhez hasonló számokkal csak a biztosítások vagy éppen a nyugdíjpénztárak büszkélkedhetnek. A népszerűség nem véletlen, rengeteg olyan tulajdonsággal bír az LTP, ami bárkit meggyőz a hasznosságáról. Itt egy nyolcas lista, amin megtalálhatóak a legfőbb előnyök. Ez a cikk azok számára jött lére, akik eddig hezitáltak az LTP nyitáson.

1) Számlanyitási AKCIÓ!!

Gyakran találkozhatsz olyan kedvező ajánlatokkal a lakástakarékoknál, melyben azzal kecsegtetnek, hogy elengedik részben vagy egészben a számlanyitási díjat. Ez az egyetlen és egyszeri jelentősebb kiadási tétel (a szerződéses összeg 1%-a). Figyelj rájuk, sokszor a díjak elengedése együtt jár egy kapcsolt termék igénybe vételével (pl. bankszámla, biztosítás, ÖNYP, hitelkártya). Azonban ritkán olyan akciók is nyitottak lehetnek, melyekhez nem kell extra termékre leszerződni. Most ez az akció pontosan ilyen, ahol az első havi megtakarításod akár háromszorosát is érheti!!

2) Állami támogatás

Az igazság az, hogy az állami támogatás a legnagyobb ütőkártyája a lakástakarék számlának. A befizetésekre 30%-os támogatást ad az állam, egy szerződésnél viszont a maximum 72 ezer forint évente, amely a havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén érhető el.

3) Családonként a támogatás megtöbbszörözhető

Lehetőség van arra, hogy több szerződést is köthessenek a családok. Ahány kedvezményezett (adóazonosító), annyi szerződésre jár az állami támogatás. A kedvezményezett lehet közeli hozzátartozó vagy intézeti gyámság alatt álló gyermek is.

Közeli hozzátartozónak számít: házastárs, bejegyzett élettárs, testvérek, gyermekek és unokák, szülők és nagyszülők.

4) 10% közeli hozam kockázatmentesen

Aki jártas a befektetés világában az tudja, hogy magas hozam alacsony kockázat mellett nagyon ritka, de a lakástakarék számla esetében beszélhetünk erről. Ha a legrövidebb 4 éves megtakarítási időszakot választjuk, akkor az éves hozamunk közel 10% lehet még most is. A lakástakarék betéti kamata mindössze 0,1%, viszont a befizetésekre járó 30%-os állami támogatás nagy hatással van a számlánk egyenlegére. Tehát akkor tudjuk a legmagasabb EBKM-et elérni, ha a 4 éves LTP-t választjuk, a futamidő növelésével az elérhető éves hozam csökken, 10 éves LTP esetén már 5% alá. Bár még ez a hozam is sokkal nagyobb, mint ami egy kockázatmentes befektetéstől elvárható.

5) Fix kamatozású lakáskölcsön lehetősége

A lakástakarék pénztártól opcionálisan igénybe vehető hitel végig fix. A módozatok alapján van lefixálva már a szerződés kötésekor a havi törlesztő részlet és a hitelkamat mértéke, valamint a lakáskölcsön futamideje. Ezen kívül létezik áthidaló hitel is, mely szintén fix kamatozású, de nem kell megvárni a megtakarítási időszak végét.

Ha megnézzük a THM-eket, akkor jövünk rá, hogy mekkora a jelentősége a fix kamatnak. Szerintünk és a jegybank szerint is, a következő években megindul a kamatemelkedés, vagyis a változó kamatozású hitelek törlesztője is emelkedni fog. A biztonság és kiszámíthatóság egy ilyen időszakban mindenképpen felértékelődik, főleg a devizahiteles katasztrófa után.

A lakás-előtakarékoskodó és/vagy a nagykorú kedvezményezett, a feltételek alapján hitelképesnek minősül, csak abban az esetben jogosult a kölcsön felvételére.

6) Saját igényeinkre formálható a szerződés

A saját igényeink szerint tudjuk kiválasztani a megfelelő szerződést, így választhatunk különböző havi megtakarítási összeget, illetve a megtakarítási évek esetében is sok lehetőségünk van (4-5-6-8-10 éves). Az sem okoz gondot, ha időközben módosítani szeretnénk a feltételeken, mert a havi megtakarítási összeget növelhetjük/csökkenthetjük, sőt a megtakarítási éveket is meghosszabbíthatjuk (maximum 10 évre). Azt is érdemes tudni, hogy a szerződések átruházhatók, megoszthatók és összevonhatók, ha igény van rá. Előfordul, hogy bizonyos esetekben a szerződésmódosításnak is lehetnek járulékos költségei.

7) Széles körű felhasználhatóság

Bátor kijelentés lenne, ha azt mondanánk, hogy a következő években (4-5-6-8-10 év) nem lenne szükségünk olyan összegre, amit ingatlancélra fordítanánk. Szinte mindenki kerül olyan helyzetbe, amikor az ingatlancélja nagyon is aktuálissá válik.

Ingatlancélok:

  • lakótelek vásárlása
  • lakás vagy családi ház, tanyai lakóingatlan vásárlása vagy építése
  • fentiek bővítése, felújítása, korszerűsítése, helyreállítása
  • lakáscélú kölcsön kiváltása, kifizetése, előtörlesztése
  • pénzügyi lízingszerződéshez szükséges önerő kifizetése
  • pénzügyi lízingszerződés keretébe tartozó ingatlan bővítése, felújítása, korszerűsítése, közművesítése
  • lakhatóságot javító, közművek, kommunális létesítmények kialakítása és felújítása: út, kerítés, járda, áram, gáz, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz elvezető csatorna, árok, központi fűtés, telefon, kábeltelevízió, Internetelérés építése vagy szerelése.
  • végtörlesztés keretében nyújtott kölcsön kiváltása vagy végtörlesztése
  • nyugdíjasházban a jogosult élete végéig fennálló bérleti, lakáshasználati jog vásárlására, felújítására és korszerűsítésére
  • társasházak felújítása és korszerűsítése

8) Pénze biztonságban van

Lezárásként az egyik legfontosabb dolog, hogy a pénze az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által van biztosítva 100.000 €-ig. Ez a biztosított összeg jócskán fedezi a több szerződéssel rendelkező ügyfelek megtakarításait is.

 

Hozz okos döntést lakástakarék segítségével! Ha leadod érdeklődésed, akkor specialistáink segítenek neked és akár egészen az LTP felhasználásáig támogatást biztosítanak!

Ajánlatot kérek

 


Nyomtatás   E-mail