Lakásfelújítás 30% állami támogatással

Szappantartó, szúnyogháló, villanykapcsoló, ecset, csak hogy egy párat említsünk azokból az eszközökből, kiegészítőkből, háztartási felszerelésekből, amelyekre évi 72 000 Ft állami támogatás igényelhető. A felhasználást 4 hónapon belül számlával kell igazolni, de ha ezt valamiért nem tudjuk teljesíteni, akkor a házilagosan elvégzett munkák is elfogadhatóak. Amiről beszélünk, az nem más, mint a lakástakarék. Nézzük meg, hogy kinek, mikor, hogyan jár lakásfelújításra az állami pénz?

 

A lakástakarékban elhelyezett havi befizetéseink után 30% állami támogatást, maximum évi 72 000 Ft-ot kaphatunk, amennyiben az így összegyűjtött pénzt lakáscélra fordítjuk. A lakáscélok közül az egyik a felújítás, így például a festés, átalakítás, nyílászáró csere, és még számos egyéb dolog, melyre elkölthetjük a megtakarítást. Nézzük a legfontosabb kérdéseket!

Ki költheti el a lakástakarékban összegyűjtött pénzt?
Amennyiben olyan szerződésünk van, amin nincs megjelölve kedvezményezett, abban az esetben mi magunk használhatjuk fel. Amennyiben a szerződéseden van kedvezményezett, úgy ő jogosult elkölteni, a felhasználásról csak ő dönthet.

Kinek a lakására költhető a megtakarítás?
A teljes pénzösszeget a saját, vagy kedvezményezett esetén a kedvezményezett lakására lehet fordítani. Nem szükséges a kizárólagos tulajdon, azaz elegendő, ha például 1/3 arányban vagyunk tulajdonosa annak az ingatlannak, amire költenénk. Sőt! Az is elegendő, ha haszonélvezeti jogunk van az adott ingatlanon!
Ezen kívül fordíthatjuk bármely közeli hozzátartozó lakására, azaz szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér, házastárs lakására. Ugyanígy tehet a kedvezményezett is, azaz ő is felajánlhatja ezeknek a hozzátartozóknak.

Mikor kaphatjuk meg a lakásfelújításra költhető, állami támogatással kiegészített pénzt?
Mivel a lakástakarék legrövidebb megtakarítási ideje 4 év, így legalább ennyi ideig kell takarékoskodni, hogy végül 30%-kal egészítse ki az állam az általunk félretett pénzt. Az állami támogatás jóváírása hamarabb, egész pontosan már évente megjelenik a számlán, de hozzáférni, csak a minimális 4 éves megtakarítási (+ 2 vagy 3 hónapos kiutalási) időszak teljesítését követően lehet.

Mit számolhatunk el a lakástakarékból felújítás címszó alatt?
Sok-sok dolog vásárolható az összegyűjtött pénzből. A lényeg, hogy vagy beépíthető legyen, vagy egyértelműen a felújítással összefüggésben felmerülő dologról legyen szó. A teljesség igénye nélkül íme néhány, mely lakástakarékból finanszírozható:


Fontos! Minimális eltérés adódhat abban, hogy melyik lakástakaréknál mi számolható el lakásfelújítás keretében, ezért mindig célszerű egyeztetni az adott szolgáltatóval!

Milyen papírokat kell beszerezni?
Ha letelt a megtakarítási idő, kapunk egy értesítőt a lakástakaréktól. Ekkor kérdezik meg, hogy kinek a lakására, milyen célra szeretnénk költeni, illetve hogy kérjük-e a lakáskölcsön részt (ez sosem kötelező). Amennyiben nem kérjük a lakáskölcsönt, úgy a következő dokumentumok elegendőek:

- az adott lakástakarék formanyomtatványai,
- személyes okmányok,
- a szóban forgó ingatlan tulajdoni lapja (ezt a lakástakarék díj ellenében elintézi),
- +1 nyilatkozat, amennyiben nem mi, hanem egy közeli hozzátartozó javára használjuk fel a megtakarítást.

Ha ezek rendben vannak, akkor a pénzt utalják az általunk megjelölt bankszámlára, és kezdődhetnek a munkálatok.

Hogyan kell igazolni a felújítást?
Miután elkölthetővé válik a megtakarítás, 120 napunk van, hogy a teljes összeg felhasználását számlákkal igazoljuk. Ha nem tudjuk a megfelelő mennyiségű számlát benyújtani, van lehetőség házilagosan elvégzett munkákat is elszámoltatni. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy a teljes összeg szabályszerű felhasználását egy értékbecsléssel ellenőrzik úgy, hogy nem nyújtunk be számlát.
Fontos, hogy elsődlegesen mindig törekedjünk a megfelelő mennyiségű számla beszerzésére, és ha mégis házilagosan elvégzett munkákat szeretnénk elszámoltatni, azt előtte egyeztessük az illetékes lakástakarékkal!

Milyen számlák fogadhatóak el a lakáscél igazolásához?
A fenti határidő miatt a kiutalást követő 120 napon belüli számlák fogadhatóak el, azonban a számlák dátuma nem lehet korábbi a kiutalási értesítő dátumánál. Azaz nem használható fel a lakástakarék lejáratánál korábban keltezett számla!
Fontos, hogy a számla annak a nevére és arra a címre kell, hogy szóljon, aki javára, és amely ingatlanra a lakástakarék felhasználásra kerül.

Ajánlatot kérek

Forrás: Bankmonitor


Nyomtatás   E-mail