Lassan ott tartunk, hogy olcsóbb megvenni a lakást, mint albérletet fizetni

Július végén jönnek a felsőoktatási felvételi pontszámok, az örömködés után el kell dönteni, hol lakjon a gyerek, ha más városba kell költöznie. Venni vagy bérelni? Mutatjuk a számokat.

Egy friss felmérés szerint Budapesten nehezebben és drágábban lehet kiadó lakást találni, mint a korábbi években. Az előző évi árakhoz képest majdnem 10 százalékkal drágábban, 155-160 ezer forintért kínálnak kiadó ingatlant. Persze ezért a pénzért nem csak egy garzont, hanem egy 60 négyzetméter körüli lakást lehet kivenni.

Figyelmen kívül hagyva, hogy több fiatal közös lakást is kivehet, és így osztozhat a költségeken, ez az összeg már akkora, hogy érdemes elgondolkozni az ingatlanvásárláson. Ismert érv, hogy a lakáshitelből történő ingatlanvásárlással is a saját vagy családunk vagyonát gyarapítjuk, vagyis hosszabb távon jobban járunk, mintha ugyanezt az összeget egy főbérlőnek fizetnénk ki. A szűk keresztmetszetet az önrész és a havi kiadások szokták jelenteni, de a jelenlegi alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhetően akár a bérleti díjhoz hasonló nagyságú törlesztőrészlet mellett megvásárolhatjuk a kinézett ingatlant.

Lakáshitelt vállalva is olcsóbban jövünk ki

Már a számolgatás elején fontos leszögezni, hogy a bankok lakásvásárláshoz nem adnak hitelt 20%-os önerő alatt, maximum akkor, ha pótfedezetet biztosítunk. Az alábbi Bankmonitor példa is ezt tekintette alapnak, és azt a forgatókönyvet vizsgálta, hogy mekkora havi törlesztővel kell szembenéznünk 20%-os önerő mellett.

A megvásárolandó lakás négyzetméterára 4-700 ezer forint között mozog, ehhez képest mindig 80%-ot fizetünk ki hitelből. Való igaz, hogy ez egy kemény korlát, mert a példában 4,8-8,4 millió forintos önerő szerepel, de ha ezt sikerül teljesíteni, akkor ilyen budapesti albérletárak mellett megéri a lakásvásárlás.

A példa nem is rövid távon a legkedvezőbb (változó kamatú kölcsönt), hanem egy 5 éves kamatrögzített hitelt tartalmaz, ami a lakáshitel-kalkulátor szerint 5%-os kamattal felvehető.

 

Jól láthatóan, ha 160 ezer forintért találunk csak albérletet, akkor az önerő függvényében akár egy 500 ezer forintos négyzetméter áron megkapható lakás is belefér a költségvetésbe. Budapesten az újépítésű lakások árai ennél is magasabbak lehetnek, viszont külső, de tömegközlekedéssel jól elérhető kerületekben lévő vagy akár használt lakással már ez alá lehet vinni az árat. Mindebből az következik, hogy kellő körültekintéssel kiválasztott hitellel elérhető, hogy a lakásvásárlás havi kiadása kevesebb vagy hasonló legyen, mint az albérleti díj.

Fix kamatozású lakáskölcsön lehetősége

A lakástakarék pénztártól opcionálisan igénybe vehető hitel végig fix (3,5%). A módozatok alapján van lefixálva már a szerződés kötésekor a havi törlesztő részlet és a hitelkamat mértéke, valamint a lakáskölcsön futamideje. Ezen kívül létezik áthidaló hitel is, mely szintén fix kamatozású (5,9%), de nem kell megvárni a megtakarítási időszak végét.

Ha megnézzük a THM-eket, akkor jövünk rá, hogy mekkora a jelentősége a fix kamatnak. Szerintünk és a jegybank szerint is, a következő években megindul a kamatemelkedés, vagyis a változó kamatozású hitelek törlesztője is emelkedni fog. A biztonság és kiszámíthatóság egy ilyen időszakban mindenképpen felértékelődik, főleg a devizahiteles katasztrófa után.

A lakás-előtakarékoskodó és/vagy a nagykorú kedvezményezett, a feltételek alapján hitelképesnek minősül, csak abban az esetben jogosult a kölcsön felvételére.

Hozz okos döntést lakástakarék segítségével! Ha leadod érdeklődésed, akkor specialistáink segítenek neked és akár egészen az LTP felhasználásáig támogatást biztosítanak!

Ajánlatot kérek

Forrás: HVG, Bankmonitor

 


Nyomtatás   E-mail